Recept för 4 personer

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar eller 1 gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 l svampbuljong (jag kör alltid 3 buljongtärningar och en rejäl skvätt soja i 2L vatten)
  • 3 dl parmesanost, riven (eller mer om det behövs)
  • 50 g smör (hur mycket smör till risotton? Hur mycket till svampen?)
  • Salt o peppar
  • 100 g hasselnötter
  • Persilja
  • 1/2 citron, juicen
  • Smörslungad svamp:
  • 3 stora klyftor vitlök (ska den vara i den smörslungade svampen?) (nej, vitlöken går med schalottenlöken i starten av risotton)
  • 600 g valfri svamp, jag körde på champinjoner

Hasselnötter:
Torrosta nötterna i en panna. Hacka sedan ner till grova bitar.

Risotto:
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i rikligt med olivolja. Tillsätt ris, fräs några minuter.
Häll på vitt vin och låt det koka in helt i riset.
Tillsätt varm hönsbuljong i omgångar och rör hela tiden med en trägaffel.
LIFE HACK: Från och med första skopan buljong tar det alltid 18 minuter till ¨al dente¨ ris.
Så sätt på timern och stå och bara mys medan du häller i buljonen pö om pö (och häller upp ett glas vin såklart). Låt risotton puttra på medelvärme, precis så att riset alltid är täckt av buljong.
Avsluta risotton när riset är al dente med en liten skopa buljong, parmesan och smör. Sätt på lock och ställ åt sidan 5-10 min.
Blanda hälften av den stekta svampen, juicen från en halv citron och rikligt med finhackad persilja.
När risotton har fått vila är det dags att blanda eller slunga risotton. Det är här magin skapas magin, men akta väggen över spisen om ni väljer att slunga.
Toppa med den fräscha svampen, hasselnötterna, parmesan, svartpeppar och din nya fina olivolja. Ta en bild, tagga @Rajjekost på Insta och NJUT!

Svamprisotto